PostNL

certificatieschema

 

Nieuwsbrief van de Hahnemann Apotheek

                   zie ook actueel

versie mei 2018

1. Heel granules

Naast de VSM enkelvoudigen hebben we nu ook de Heel enkelvoudigen die een Z-index nummer hebben en voor vergoeding in aanmerking komen, makkelijker toegankelijk gemaakt in ons Elektronsich Recept. Er is nu dus een keus voor de voor vergoeding in aanmerking komende middelen, tussen globuli of granules.

2. Nieuwe privacywetgeving

We hebben allemaal te maken met de nieuwe privacy wetgeving. U kunt ons privacy beleid vinden op onze website en in onze webshop.

We hebben een geheel nieuw automatiseringssysteem in gebruik genomen dat mede is ingericht om aan de nieuwe eisen te voldoen. Als apotheek zijn we verplicht om alle voorschrift gegevens 15 jaar te bewaren. Wij vragen niet meer persoonsgegevens dan noodzakelijk om een verantwoorde levering van de voorgeschreven medicatie uit te voeren. Wij zullen nooit ongevraagd gegevens aan welke andere partij dan ook doorspelen. Bovendien hebben we heel duidelijk gekozen voor een veilig systeem dat alleen intern alle data opslaat en gedurende die 15 jaar bewaart, en niet in de cloud. 
Alle nieuwe patienten krijgen een formulier (privacyverklaring) waarop alle persoonsgegevens staan die wij in ons systeem hebben opgeslagen (NB gevoelige data staan er zodanig in met kruisjes dat je als eigenaar van die data wel weet dat het jouw gegevens zijn maar dat een ander er geen gebruik van kan maken). 
Belangrijk is dat er geen mails meer gestuurd mogen worden met gevoelige persoonsgegevens van patienten (zoals een voorschrift). Ons elektronisch recept is al een aantal jaar het veilige alternatief.

3. LM potenties en snuifpotenties

We hebben onze LM potenties sterk uitgebreid, met name voor de voorschrijvers die graag met opeenvolgende potenties werken. Daarvoor hebben we ook de LM snuifpotentie beschikbaar. 

4. Nieuwe bijverpakkingen bij onze doseerverpakking

Sinds begin dit jaar leveren we bij onze doseerverpakking van 4g een kleurrijk vouwdoosje met extra informatie over de homeopathie. Zie de afbeeldingen. We hebben 6 verschillende ontwerpen gemaakt zodat u niet steeds hetzelfde vouwdoosje krijgt. LAAT ONS WETEN WAT U ERVAN VINDT. Via een QR code op deze verpakkingen wordt u direct doorgelinkt naar alle relevante patientinformatie, en kunt u dit ook op uw smartphone bekijken.

5. Er is een nieuwe website over homeopathie

Vanaf begin 2017 is er een nieuwe website over homeopathie beschikbaar die veel informatie geeft over achtergronden en wetenschappelijk onderzoek. Er werken diverse deskundigen op het gebied aan de homeopathie aan mee. Hopenlijk geeft dat ook wetenschapsjournalisten voldoende informatie om een genuanceerde mening over de homeopathie weer te geven.
U vindt de site op https://homeopathie.nl

 

6. Onze oplossing voor alle vragen over de verkrijgbaarheid van homeopathische geneesmiddelen en voedingssupplementen

Sinds juni 2012 beschikken we over een elektronisch receptformulier met een gebruiksvriendelijke zoekfunctie. Het gebruik van dit receptformulier geeft direct duidelijkheid over de leverbaarheid en levertermijn van de gewenste middelen. Voorschrijven is nu nog een kwestie van een paar muisklikken.

I.v.m. de overgang van de productie afdelingen van VSM Alkmaar in oktober 2011 naar Duitsland, heeft VSM van een groot aantal enkelvoudige middelen destijds een ruime voorraad gemaakt. Voor een aantal middelen was die voorraad toch onvoldoende gebleken en wekelijks verdwenen er zo tien tot twintig middelen tijdelijk uit het assortiment. Er kwamen er ook weer bij iedere week. Op dit moment zijn alle VSM enkelvoudige middelen nu in de nieuwe verpakking (dwz met de kleine korreltjes).

Wij hebben er voor gezorgd dat alle middelen gewoon leverbaar zijn gebleven de afgelopen jaren. Het probleem was dat wanneer je graag een VSM middel wilde voorschrijven, bijvoorbeeld in verband met de vergoeding, je nooit zeker wist of dat middel ook geleverd kon worden.
Dat probleem is nu al meer dan 6 jaar opgelost. Als voorschrijver kan men inloggen op onze website en dan het elektronische receptformulier met de zoekfunctie gebruiken. Zodra daar het gewenste middel wordt ingevoerd kan met één oogopslag bekeken worden welke potenties van VSM of HEEL beschikbaar zijn.
Dat recept kan dus bij wijze van spreken, gelijk na het consult, samen met de patiënt ingevuld worden. Beiden weten dan direct of het middel van VSM geleverd gaat worden en of het daardoor voor vergoeding in aanmerking kan komen.

Voor onze apotheekbereidingen is ons elektronisch systeem ook erg handig omdat alle leveringsmogelijkheden van te voren zijn uitgezocht en er dus direct duidelijkheid is of een middel snel (binnen 1 a 2 dagen) te leveren is of niet.
Inmiddels worden al meer dan 70% van alle recepten via dit elektronisch receptformulier aangeleverd. Een mooi succes dat dus duidelijk in een behoefte voorziet.
 

7. Granules en globuli

Al jaren gebruiken we in Nederland vooral de granules. Dat is een heel praktische vorm waarvoor ook een handig doseerbuisje is ontwikkeld. Om uw geheugen even op te frissen: 20 granules wegen ongeveer 1 gram. Met een standaard doseerverpakking van 4 gram worden dus ± 80 granules afgeleverd. Daarmee kan bij gebruik van bijvoorbeeld 2 granules per dag dus 40 dagen of bijna 6 weken, gedoseerd worden.

Wat u misschien niet meer weet is dat we 30 jaar geleden in Nederland eigenlijk alleen globuli (toentertijd ± 80 korreltjes per gram) gebruikten. We stonden toen meer onder invloed van de Duitse homeopathie waar ook veel meer D potenties worden voorgeschreven. De nieuwe globuli van VSM zijn 5 maal zo klein als de granules, er gaan er ± 100 in één gram. En dat sluit opnieuw weer aan bij de Duitse en Oostenrijkse homeopathie markt.

Granules worden vooral in Frankrijk en België gebruikt en de globuli vooral in de Duitstalige gebieden. Nu de productie van VSM door de DHU in Duitsland is overgenomen is men weer overgegaan op de globuli. Deze maat is voor de DHU de internationale standaard.
Farmaceutisch zou de omrekening kunnen zijn: 3 granules zijn qua hoeveelheid te vergelijken met 15 globuli en 2 granules met 10 globuli. Dit was best even wennen, maar de meeste voorschrijvers hebben inmiddels hun keuze daarin gemaakt. Er staat ook een aangepast doseeradvies op de nieuwe VSM verpakkingen en bijsluiters.

De Hahnemann apotheek zal standaard de granules blijven leveren. Maar zoals u van ons gewend bent, zullen we datgene maken en leveren wat gewenst is. Dus hebben we ook een standaard verpakking voor de globuli in onze prijslijst opgenomen: zowel voor de 4g als voor de 10g verpakking.

Er bestaan nog veel kleinere korreltjes die we ook leveren. We noemen ze mini globuli. Dat zijn nog veel kleinere korreltjes waarvan er ± 250 in één gram gaan. Voor de duidelijkheid zetten we steeds het aantal korrels bij de verpakkingsvorm. Voor velen betekent de aanpassing in korrelgrootte, extra uitleg aan de patiënt. Het elektronisch receptformulier is ook hierbij een handig hulpmiddel bij het voorschrijven en afleveren.
 

8. Schüssler celzouten

De Schüssler celzouten worden meer en meer toegepast. Enerzijds door de eenvoud van het systeem en anderzijds het gegeven dat het goed samengaat met de klassieke aanpak.
De celzouten zijn geen voedingssupplementen zoals wel eens gedacht wordt. Daarvoor is de concentratie van het betreffende zout, in de D6 of D12, veel te laag. De Schüssler celzouten zijn niet anders dan laag gepotentiëerde homeopathica in tabletvorm.

Voor sommigen is dat even wennen maar historisch gezien is dit correct. Oorspronkelijk heette de Schüssler celzout therapie de afgekorte homeopathische methode. Daarmee wist de homeopathisch arts Dr. Schüssler zijn resultaten sterk te verbeteren. Maar door verschil van inzicht tussen de homeopathische artsen van die tijd, werd Schüssler niet geaccepteerd.
De belangrijke celzouten zijn van essentieel belang voor de opbouw van onze cellen. We moeten de Schüssler celzouten in de D6 en D12 zien als regulantia die bij een tekort of juist een te veel, voor de noodzakelijk regulatie zorgen. Bij een tekort is het wel zaak dat er voldoende aanbod van mineralen is. Dit wordt bereikt door verse groenten te eten waar de mineralen in de best opneembare vorm in zitten. Daarnaast is het gebruik van zeezout, dat veel mineralen in een meer natuurlijke verhouding bevat, aan te bevelen.
Via ons zoeksysteem kan men eenvoudig de VSM Schüssler zouten vinden. We hebben een tweede zoekfunctie opgenomen voor alle merk homeopathica, vitamines en voedingssupplementen. Deze kunnen dus, indien gewenst, eenvoudig aan het recept worden toegevoegd. En als daar niet gevonden wordt wat gezocht wordt dan blijft altijd nog de derde optie over: “speciale aanvragen/verzoeken” , waar de voorschrijver alle afwijkende wensen kan invullen. Dan ligt het goed vast en zullen wij het verder goed uitzoeken.

Er zijn verschillende merken Schüssler zouten die voor vergoeding in aanmerking komen:
alle tabletten zijn op basis van lactose
VSM Geneesmiddelen bv, bevat ook magnesiumstearaat en tarwezetmeel
TS products (Pfluger), bevat ook calciumbehenaat en aardappelzetmeel
Timm Healtcare (HEEL), bevat ook calciumbehenaat en aardappelzetmeel

Er zijn ok ongeregistreerde Schüssler zouten in de handel:
Vita celzouten, behalve lactose geen samenstelling vermeld
Adler celzouten, behalve lactose geen samenstelling vermeld, bovendien geen onderscheid tussen D6 en D12

Onder het kopje ACTUEEL wordt regelmatig het laatste nieuws bijgehouden op het gebied van de homeopathie!

 

To the webshop...